Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Realizace polní cesty C10 v k.ú. Horní Hynčina
Odesílatel Lenka Špalková
Organizace odesílatele Státní pozemkový úřad [IČO: 01312774]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 01.07.2021 10:21:38
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Úspěšná kolaudace je podmínkou pro uhrazení ceny díla zhotoviteli potažmo čerpání prostředků státního rozpočtu, které byly převedeny objednateli. Státní pozemkový úřad má jako organizační složka státu povinnost postupovat při čerpání prostředků státního rozpočtu dle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech a o změně některých souvisejících zákonů tzn. čerpat rozpočet co nejhospodárněji.
Zadavatel konstatuje, že pokud by netrval na převzetí provedených stavebních prací až po vydání kolaudačního souhlasu, vystavil by se riziku, že provedené práce mohou být převzaty s vadou, kterou odhalí až stavební úřad, popř. při kolaudačním řízení bude požadováno doplnění (např. doplnění značek), které již po ukončení platnosti smlouvy nelze financovat jako nepodstatnou změnu závazku ze smlouvy.

Objednatel proto stanovuje okamžik převzetí až po kolaudaci s doložkou nabytí právní moci.
Obecně nelze přičíst k tíži zhotovitele prodlení způsobené třetí osobou (zadavatelem, kolaudačním řízením apod.) a tedy z tohoto důvodu nemůže být zhotovitel v prodlení s předáním díla.

Původní zpráva

Datum 30.06.2021 14:31:21
Předmět Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Dobrý den,
zhotovitel upozorňuje objednatele na nezákonné znění ust. čl. X odst. 28 SOD, a to v kontextu znění SOD. Dle SOD je to objednatel - zadavatel, kdo podává žádost o kolaudaci stavby na základě písemného oznámení zhotovitele, že stavební práce jsou dokončeny a stavba je připravena ke kolaudačnímu řízení (čl. V odst. 7 SOD)". Průběh kolaudačního řízení ani včasné vydání kolaudačního souhlasu/rozhodnutí, tak zhotovitel nemůže ovlivnit, jakož ani podání žádosti. Vzhledem k uvedenému je tak zcela nezákonné znění ust. čl. X odst. 28 SOD, které stanoví, že "Podmínkou úspěšného předání a převzetí díla bude kolaudace s doložkou nabytí právní moci. Bez tohoto dokladu nebude dílo objednatelem převzato". Objednatel nezákonně přenáší na zhotovitele odpovědnost za kolaudaci stavby, kterou však má provést sám objednatel a vydání kolaudačního souhlasu/rozhodnutí navíc záleží na činnosti třetího subjektu. Zhotovitel uvádí, že znění SOD je v tomto směru zavádějící, neboť v případě, že zhotovitel splní povinnosti dle smlouvy včetně předání dokladové části, byť nebude v termínu vydán kolaudační souhlas, toto neopravňuje objednatele nepřevzít dílo dle smlouvy, neboť by neexistovala povinnost, kterou by zhotovitel porušil, a sám objednatel by se tak dostal do prodlení s převzetím díla.
S ohledem na uvedené žádáme objednatele o vypuštění této podmínky z čl. X odst. 28 SOD.
Děkuji za odpověď