Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení Realizace společných zařízení v k.ú. Dlouhá Loučka
Odesílatel Denisa Vévodová
Organizace odesílatele Státní pozemkový úřad [IČO: 01312774]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 28.07.2020 08:19:44
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Vážení,
přikládáme odpověď k následujícím dotazu:
V rámci zadávací dokumentace k Zakázce je příloha nazvaná smlouva o dílo na zhotovení stavby, přičemž v jejím čl. XII. jsou odstavce 22 – 29 představující jednotlivé smluvní pokuty za porušení smluvních povinností v čl. VII téže smlouvy. Předpokládaná hodnota Zakázky je 19 400 000 Kč bez DPH. Smluvní pokuty jsou uváděny v řádech jednotek miliónů Kč či vyšších stovek tisíc korun za každé jednotlivé porušení povinnosti, což je s ohledem na hodnotu Zakázky a ve srovnání s téměř totožnými veřejnými zakázkami na stavební práce stejného Zadavatele několikanásobně více. Jako příklad bychom uvedli tyto tři veřejné zakázky:
Polní cesta C06 v k.ú. Libotov hodnota zakázky 8 044 600,- Kč
Polní cesty C4 a C30A v k.ú. Kohoutov hodnota zakázky 22 246 000,- Kč
Polní cesta HC3 v k.ú. Vlčice u Trutnova hodnota zakázky 14 078 000,- Kč
a výše smluvních pokut je v řádech desítek tisíc korun za každé jednotlivé porušení povinnosti zhotovitele.

Jsme přesvědčeni o tom, že Zadavatelem stanovená výše smluvních pokut v čl. XII. odst. 22 – 29 smlouvy o dílo na zhotovení stavby je nepřiměřeně vysoká a měla by být s ohledem na jiné např. výše uvedené veřejné zakázky na stavební práce, které Zadavatel vypisuje, alespoň o desetinný řád nižší.

Ze zadávací dokumentace k Zakázce nevyplývá, že je k této Zakázce čerpána dotace z fondů EU, které by možná vyžadovaly stanovení vyšší smluvní pokuty za nedodržení některých smluvních povinností, ale to není tento případ. Není nám známo, proč se Zadavatel uchýlil k takto přísnému stanovení výše smluvních pokut oproti obdobným veřejným zakázkám téhož Zadavatele.

I naše společnost coby významný generální dodavatel stavebních prací patrně zváží svou účast v zadávacím řízení na Zakázku, neboť je nucena přistupovat k podání nabídky, jakož i k následné realizaci obezřetně a vyhodnocovat přítomnost rizik plynoucích z nastavení smluvní dokumentace. A pokud toho vůbec budeme schopni, tak budeme nuceni do výše nabídkové ceny do značné míry reflektovat toto nepřiměřené kritérium Zadavatele.

Je třeba uvést, že Zadavatel je povinen postupovat v souladu se zásadou přiměřenosti podle § 6 odst. 1 ZZVZ a principy 4E, kdy by nemělo být účelem omezit možný okruh na velmi malý počet účastníků nebo tím enormně navyšovat nabídkové ceny, když by se ani spolehlivý účastník naší velikosti nemohl z tohoto důvodu zadávacího řízení účastnit.

Z výše uvedeného požadujeme, aby Zadavatel snížil výši smluvních pokut uvedených v čl. XII. odst. 22 – 29 smlouvy o dílo na zhotovení stavby alespoň o jeden desetinný řád, což jsou částky, které by byla naše společnost schopna akceptovat a podat tak konkurenceschopnou nabídku a tím zvýšit počet možných účastníků zadávacího řízení na Zakázku.

ODPOVĚĎ:
Zadavatele v návrhu smlouvy o dílo čl. XII bod 22 až 28 upravil výši sankcí a přikládá upravenou přílohu č. 2 zadávací dokumentace - Smlouvu o dílo.

Současně dochází k prodloužení lhůty pro podání nabídek do 17.8.2020 do 8:00 hod.


Přílohy
- Příloha č. 2 - návrh SoD_upravená.docx (75.56 KB)