Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení <skrytý název>
Odesílatel Jan Čekal
Organizace odesílatele Státní pozemkový úřad [IČO: 01312774]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 05.10.2018 11:50:35
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Dobrý den,
zadavatel obdržel dne 3. 10. 2018 prostřednictvím profilu zadavatele žádost o vysvětlení zadávací dokumentace (viz. přiložený dokument – Vysvětlení ZD).

K tomuto dotazu uvádíme následující:

Zadavatel, KPÚ pro Kraj Vysočina, v žádné své veřejné zakázce na stavební práce nerealizoval měsíční fakturaci provedených a uznaných prací. Pouze v případech, kdy byla veřejná zakázka realizována v průběhu dvou let, dodavatel mohl ke konci roku po dohodě v objednatelem fakturovat skutečně provedené práce.

Jelikož tato veřejná zakázka trvá 7 měsíců v jednom roce nemá zadavatel v úmyslu jakkoliv měnit zmiňovaný čl. Iv Návrhu smlouvy o dílo ani čl. 9.5. Zadávací dokumentace.

ZZVZ je právním předpisem smíšeného charakteru. Vlastní zadávací řízení má však povahu soukromoprávní. Zadavatel a dodavatelé nejsou vůči sobě ve vztazích nadřízenosti a podřízenosti a zadavatel vstupuje do zadávacího řízení nezávisle na svém charakteru veřejnoprávní korporace (orgánu veřejné moci). Rovněž míra působení zadavatele a dodavatelů na vznik a rozvíjení právního vztahu je přes nejrůznější omezení v zásadě rovná a stranám zůstává zachována dispoziční autonomie. V návaznosti na tento závěr pak docházíme k tomu, že rovněž smlouvy na plnění veřejných zakázek jsou soukromoprávní povahy. Nejedná se tedy o veřejnoprávní smlouvy dle správního řádu, nýbrž o smlouvy podléhající právnímu režimu nového občanského zákoníku. Na soukromoprávní povaze zadávacího řízení a smluv na plnění veřejných zakázek se shoduje i literatura, judikatura správních soudů a rozhodovací praxe Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Zadavatel má plnou svobodu se rozhodnout, zda zahájí zadávací řízení, či nikoliv, a dodavatel, zda do něj podá nabídku. Zadavatel ani dodavatel v zásadě nemají jinou možnost, jak legálně dosáhnout uzavření smluvního vztahu, než prostřednictvím zadávacího řízení. Svoboda zadavatele je omezena víceméně jen na otázku volby druhu zadávacího řízení (buď některého obecně přípustného, anebo konkrétními podmínkami umožněného). Dodavateli v zásadě nezbývá, než se takto zahájeného řízení zúčastnit, či nikoliv.

Podobu zadávací dokumentace a tím i obsah budoucí smlouvy, resp. obchodních podmínek, definuje zadavatel, přičemž dodavatel předkládající svou nabídku musí požadavky vyplývající ze zadávacích podmínek plně respektovat. Vedle možnosti uzavření smlouvy s podmínkami jednostranně určenými zadavatelem má dodavatel k dispozici fakticky jedinou možnou alternativu, která spočívá v právu neúčastnit se zadávacího řízení.

S pozdravem

Ing. Jan Čekal
KPÚ pro Kraj Vysočina


Přílohy
- Vysvětlení ZD.doc (128.00 KB)